Små gröna ärtor.
Den här, favoriten!!, har jag införskaffat två påsar av. Jag hoppas kunna ha ärtor i frysen så vi ska klara oss nästan hela vintern som kommer!
Ärtor och bönor är en sån där klimatsmart gröda som binder sitt eget kväve nere i rötterna. När man odlar efter växtföljd så är ärtor och bönor en gröda som gödslar marken mot tex squash och kål som är väldigt näringskrävande.
Men det finns ju en hel uppsjö med ärtor också. Så vilka slags ärtor ska man välja? Vilka passar bäst dina önskemål och din trädgård?
• Sockerärt är godast att äta som tunna spröda baljor. Får de växa för länge blir baljorna gärna trådiga. Jag brukar "sprita" (dvs plocka ur ärtorna från baljan) de som vuxit för länge och frysa in. Men de är inte alls lika goda som ex märgärterna.
• Märgärt är min favorit. De har inga goda baljor utan jag brukar sprita dem och frysa in ärtorna, eller äta direkt ute i trädgården. De blir stora fina gröna ärtor som är perfekt att använda till grytor och risotto.
• Spritärt är som märgärt, en variant där man bara äter ärtorna.
• Brytärt, där äter man hela baljan med ärtor i. Dem kan man skörda, senare än sockerärt, när ärtorna blivit stora.
• Salladsärt har Weibulls en sort som heter. Den har stora saftiga baljor med små ärtor i. Dem äter man som de är! Min favorit bland "äta-direkt-ärtorna".
Skulle väl tippa på att weibulls salladsärt är en form av Brytärt.
Dessutom finns de olika ärtvarianterna i låga eller högväxande sorter. Mycket att välja bland med andra ord. Jag brukar så de som är låga. 50 cm räcker till i min trädgård och skördar man kontinuerligt brukar de ge skörd under lång tid. Tänk på att även de låga sorterna vill ha något att klättra på. Armeringsmattor är en himla bra grej för oss som har trädgård! 😉

1 kommentarer
Lena
15 Jan 2016 05:50
Hur tror du det blir om man odlar bönor och squash i samma pallkrage?
Kommentera